Pages

2014. május 16., péntek

A kávé története


Kiknek köszönhetjük a mindennapi kávénkat?


A kávé mindennapjaink része. De hogyan vált a víz után a legtöbbet fogyasztott itallá a Földön? 

Megpróbáltam összeszedni és nagy vonalakban felvázolni a  leginkább elterjedt történeteket. 

Gabriel arkangyal és a fekete ital


Kezdjük is akkor egy kis angyalkás történettel. A legősibb kávégyanús legenda Gabriel arkangyal nevéhez fűződik, aki Allah közreműködésével adott egy csésze fekete italt Mohamednek. Mohamed aztán megitta a fekete „italt”, majd legyőzött 40 férfiút és 40 nőt fektetett meg. 

Más források szerint egy arab orvos gyógyszerként használta a kávét a korai 900-as években.

Mekka ala mokka


Mekka városához is kötődik egy történet. Eszerint egy Omar nevű férfi kelt a Korán által előírt zarándokútra Mekkába, amelyet minden érett férfinak legalább egyszer életében meg kellett ejtenie. Mesterével együtt indult útnak, mestere azonban nem tudta folytatni az utat, így Omar magára maradt, de mestere szellemének irányításával eljutott Mekkába ( Mekka arab neve Mokha ). 

Omar mestere segédletével meggyógyította a pestissel sújtott város lakosságát, aminek híre eljutott a város királyához. Mivel a király lánya szintén beteg volt, Omar őt is meggyógyította. Cserébe azt kérte a királytól, hogy adja hozzá a lányát. Ő azonban kiűzte őt a városból. 

A legenda szerint hazafelé vezető útján talált rá Omar egy fára, melynek érett vörös terméséből és egyéb növényekből levest főzött és elfogyasztotta. A leves felfrissítette őt és eltűnt a fáradtsága.

Piros bogyók = kávébab

A kecskepásztor története


A legelterjedtebb legenda szerint  egy abesszáni kecskepásztor fedezte fel a kávét. A férfi nem értette, mitől olyan élénkek a kecskék éjjel, miért nem fáradnak el. Ezért a tanácshoz fordult, hogy valamiféle okossággal szolgáljanak neki. 

A papok, akiknek a kecskéit legeltette, aztán megfigyelték, hogy bogyókat legelésznek. Begyűjtötték ezeket a bogyókat, levest főztek belőlük, majd jóízűen elfogyasztották. Ekkor fedezték fel, hogy ez a termés élénkítő hatással bír és ettől kezdve rendszeresen fogyasztották. Ez a történet i.e. 300 környékére nyúl vissza.

A kávé világhódító útja


A kávé az arab világnak köszönheti elterjedését. Ők votlak azok, akik először foglalkoztak kimondottan a termesztésével. Első ezirányú feljegyzések az 1500-as évekre tehetők. Rövid időn belül azonban elterjedt a környező népek körében is.  

Európába is az arab világban utazgatók közreműködésével került és hamar közkedvelt élvezeti cikké vált. 

A 20. századra már különböző eljárásokkal eltérő minőségű, állagú kávékat tudtak előállítani. Alapvetően két fajtából készítenek kávét, az egyik az arabica a másik pedig a robusta. Ezekről további érdekességeket a közeljövőben fogok megosztani itt a blogon. 

Addigis jó kávézást mindenkinek!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése