Pages

2014. május 26., hétfő

Egészséges-e a kávé?



Hosszú évekig vita tárgya volt a kávé egészségre gyakorolt hatása. Többek között magas vérnyomással, gyomorfekéllyel, csontritkulással, alvászavarokkal, szív és érrdenszeri megbetegedésekkel riogattak az orvosok. De mi is valójában az igazság?

A legújabb kutatások ugyanis az ellenkezőjét állítják. Kinek higgyünk? 
Nehéz objekívan megközelíteni ezt a kérdést, ezért hadd álljon itt néhány tény.



Antioxidáns


A kávé rengeteg antioxidánst tartalmaz. Olyan mennyiséget nyilván nem tudunk általa bevinni szervezetünkbe, mint mondjuk nagy mennyiségű zöldség fogyasztásával vagy táplálék kiegészítők által. Az viszont biztos, hogy nagyban hozzájárul az általános mennyiség kipótlásához. Hogy ez mennyit számít? Az USA-ban a felnőtt lakosság felmérések szerint kávéból fedezi antioxidáns bevitele nagy részét. Ha a kávé sem lenne, még több beteg embert kellene ellátni az amúgy sem rózsás egészségügynek.

A kávé erős antioxidáns


Vízhajtó hatás


A kávéban található koffein hatására tágulnak az erek a vesében. A vízhajtásnak köszönhetően gyakrabban fogjuk látogatni a mellékhelységet. Egyúttal ez azt is jelenti, hogy meg kell emelnünk a folyadékbevitelünket. 

Rák elleni küzdelem


A koffein hatásos a daganatok kialakulásának elkerülésében. Ezt a tulajdonáságát is a koffeinnek köszönheti. Eddigi kutatások a bőrrák esetében bizonyultak hatásosnak. De eleve antioxidáns hatása miatt a koffein általánosan daganatellenesnek mondható. A kávé rendszeres fogyasztása tehát csökkenti a tumoros betegségek kialakulásának esélyét.

Egyéb érdekességek


A kávé serkenti a központi idegrendszert, értágító hatásának köszönhetően mérsékelt fogyasztása pozitív hatással van az érrendszerre. Ugyanennek a hatásnak köszönhető a fejfájás csökkenése, valamint a vér oxigénelleátottságának fokozása is. Köztudottan képes fokozni a fájdalomcsillapítók hatását. A vércukorszint beállításában is hatásos lehet, segítve ezzel elkerülni a kettes típusú cukorbetegség kialakulását. 

Összességében tehát elmondható, hogy a kávé napi szinten történő fogyasztása még pozitív hatásokkal bír. A kutatások alapján napi 6 csésze vagy annál több fogyasztása már mellékhatásokat idézhet elő. A megemelkedett koffeinbevitel ugyanis alvászavarokat, émelygést, hányingert okozhat. 

Napi két-három csészényi kávéval hozzájárul az általános antioxidáns bevitelének megnöveléséhez és jótékony hatást gyakorol a vérellátó szervek rendeltetésszerű működésére.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése