Mely kávé a jobb minőségű, illetve mi az amire ügyelni kellene kávévásárlásnál?
Először is tisztázzunk
néhány alapvető különbséget!
Alapvetően a több alfajjal
rendelkező kávécserjék csoportjából csupán két faj termését használjuk kávé
elkészítésére. Ez pedig az arabica és a robusta.
Kávébab szemek |
Nézzük csak mik az
alapvető különbségek a két kávé közt.
Az arabica kávé:
- - Min. 1000 m tengerszint feletti magasságon terem
- - A robustához mérten alacsonyabb csersavtartalommal bír
- - 7-8 hónap alatt érik
be a termése
- - Betegségek ellen
kevésbé ellenálló, mint a robusta
- - Alacsonyabb,
jellemzően kevesebb mint feleannyi koffeintartalommal bír, mint a robusta.
Ebből adódik, hogy a
robusta strapabíróbb, ugyanakkor ezáltal durvább kávéval is szolgál. A robusta,
ahogy a neve is sugallja, robusztus, erős cserjével rendelkezik. Rendszerint
tovább tart a termésének beérése.
Nem igényel 1000-2000 m
tengerszint feletti magasságot, ennél jóval alacsonyabb vidékeken, 500 m-en is
megterem.
Mi a különbség ízben?
Az arabica kávé lágyabb,
krémesebb ízt ad. A robusta keserűbb, erőteljesebb, nyilván a sokkal magasabb
koffeintartalma miatt gyorsabban „energiával tölti fel a szervezetet.
A világ kávétermelésének
kb. 70 százalékát az arabica kávé teszi ki, a robustából csak kb. 30 százalék a
piaci értékesítés. Ennek ellenére nálunk inkább az olcsóbb, robustából készült
termékek uralják a piacot.
Nehéz megmondani, az
arabica vagy a robusta a jobb, hiszen mindenkinek egyéni ízlése van. Érdekesség
például, hogy a világ legdrágább kávéja, a Kopi Luwak alapanyagául is a robusta
szolgál. A Kopi Luwakról bővebben itt olvashatsz.
Sajnos a forgalomban
lévő kávékból mindkét fajtából van nagyon rossz minőségű is a piacon. Így nem
lehet egyértelműen elmondani, hogy attól, mert egy csomagoláson az szerepel,
hogy 100% arabica, akkor az automatikusan jó minőségű kávét takar.
Én a DXN kávéit
fogyasztom, melyeknek kiválló minőségű arabica az alapja. Ezt határozottan
érezni az ízén és az állagán is! Ezekről a kávékról a DXN network marketing blogomon olvashatsz bővebben itt.
Ne feledd, ha jó
minőségű kávét iszol, csakis bevizsgált kávét válassz! Mi is ezt tesszük. Mivel
a kávé a mindennapjaink része, ezen nem érdemes spórolni.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése