Pages

2014. május 20., kedd

Arabica VS Robusta


Mely kávé a jobb minőségű, illetve mi az amire ügyelni kellene kávévásárlásnál?


Először is tisztázzunk néhány alapvető különbséget!

Alapvetően a több alfajjal rendelkező kávécserjék csoportjából csupán két faj termését használjuk kávé elkészítésére. Ez pedig az arabica és a robusta. 

Kávébab szemek


Nézzük csak mik az alapvető különbségek a két kávé közt.

Az arabica kávé:

-       - Min. 1000 m tengerszint feletti magasságon terem
-       - A robustához mérten alacsonyabb csersavtartalommal bír
-       - 7-8 hónap alatt érik be a termése
-       - Betegségek ellen kevésbé ellenálló, mint a robusta
-       - Alacsonyabb, jellemzően kevesebb mint feleannyi koffeintartalommal bír, mint a robusta.

Ebből adódik, hogy a robusta strapabíróbb, ugyanakkor ezáltal durvább kávéval is szolgál. A robusta, ahogy a neve is sugallja, robusztus, erős cserjével rendelkezik. Rendszerint tovább tart a termésének beérése.

Nem igényel 1000-2000 m tengerszint feletti magasságot, ennél jóval alacsonyabb vidékeken, 500 m-en is megterem. 

Mi a különbség ízben?


Az arabica kávé lágyabb, krémesebb ízt ad. A robusta keserűbb, erőteljesebb, nyilván a sokkal magasabb koffeintartalma miatt gyorsabban „energiával tölti fel a szervezetet.

A világ kávétermelésének kb. 70 százalékát az arabica kávé teszi ki, a robustából csak kb. 30 százalék a piaci értékesítés. Ennek ellenére nálunk inkább az olcsóbb, robustából készült termékek uralják a piacot.

Nehéz megmondani, az arabica vagy a robusta a jobb, hiszen mindenkinek egyéni ízlése van. Érdekesség például, hogy a világ legdrágább kávéja, a Kopi Luwak alapanyagául is a robusta szolgál. A Kopi Luwakról bővebben itt olvashatsz.

Sajnos a forgalomban lévő kávékból mindkét fajtából van nagyon rossz minőségű is a piacon. Így nem lehet egyértelműen elmondani, hogy attól, mert egy csomagoláson az szerepel, hogy 100% arabica, akkor az automatikusan jó minőségű kávét takar.

Én a DXN kávéit fogyasztom, melyeknek kiválló minőségű arabica az alapja. Ezt határozottan érezni az ízén és az állagán is! Ezekről a kávékról a DXN network marketing blogomon olvashatsz bővebben itt.

Ne feledd, ha jó minőségű kávét iszol, csakis bevizsgált kávét válassz! Mi is ezt tesszük. Mivel a kávé a mindennapjaink része, ezen nem érdemes spórolni.

Az én voksom egyértelműen az arabica mellett teszem le.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése